top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Duurzaam op reis in Oost-Afrika

Duurzaamheid was tot voor enkele jaren geleden een marketing instrument om je te kunnen onderscheiden van andere bedrijven en organisaties. Tegenwoordig verwacht de klant dat duurzaamheid simpelweg onderdeel is van je bedrijfsbeleid.


Mgeni Safaris vindt duurzaamheid belangrijk en die uit zich in verschillende zaken.


Het begint met de naam van onze reisorganisatie. Mgeni heeft twee betekenissen: gast en vreemdeling. Door respect voor de lokale natuur, wildlife en bevolking te tonen ga je als vreemdeling en kom je als gast uit Oost-Afrika terug.


Als je zo'n verre reis maakt, ga dan bij voorkeur wat langer en investeer in de kwaliteit van je reis en vlieg bijvoorbeeld zoveel mogelijk rechtstreeks naar jouw bestemming. Zorg er tijdens je reis voor dat je zoveel mogelijk lokaal je geld besteedt. Koop eens fruit en drinken langs de weg en souvenirs van de lokale bevolking.

Wij werken met lokale agenten die plaatselijke chauffeur/gidsen in dienst hebben die de landen op hun duimpje kennen. Ook hebben zij vaak een netwerk van lokale gidsen. Neem die in de arm en steun zo de lokale economie. Onze lokale agenten zijn doorgaans zeer actief in het ondersteunen van lokale projecten en goede doelen. Een mooi voorbeeld is Twiga Tours in Kenia die tijdens de coronapandemie de daklozen in Nairobi wekelijks van voedsel voorziet. Ook ondersteunt Twiga scholen, zodat Maasai-kinderen onderwijs kunnen genieten.

Jouw wensen staan uiteraard centraal bij de samenstelling van je privésafari. Bij voorkeur werken we samen met (kleinschalige) accommodaties die de lokale gemeenschap nauw betrekt bij hun (safari-)activiteiten, natuurbehoud en het begrip voor de culturele en religieuze gewoontes. De accommodatie Loisaba in Laikipa in Kenia vinden we een mooi voorbeeld waar dit met elkaar hand in hand gaat. Er wordt nauw samengewerkt met de Samburu en een deel van de inkomsten vloeit direct terug in de gemeenschap. Er is in samenspraak aandacht voor de lokale natuur en cultuur.

Wees je bewust van je water- en energiegebruik. Een handdoek kun je best vaker dan 1x gebruiken. Doe de airco niet onnodig aan. Iets minder lang douchen dan je normaal gesproken zou doen, is ook een goed idee. Zeker als je gebruik maakt van een bush douche of een latrine tijdens fly camping beperk je je waterverbruik.

Mocht je gaan snorkelen en duiken, wees je dan bewust van het kwetsbare koraal. Raak dit niet aan, neem dit niet mee als souvenir. Voorlichting over zogenaamde foute souvenirs kun je krijgen via het WNF. Plastic afval is killing voor dieren zoals schildpadden die hierin verstrikt kunnen raken. Gelukkig is er in Tanzania een verbod op plastic tasjes.

Luister goed naar de gids in het samenspel met de wilde dieren. Je bevind je in hun territorium. Met de opbrengst van de parkgelden tijdens je verblijf in de nationale parken en game reserves wordt aan natuurbehoud en wildlife conservancy gedaan.

Met je kledingkeuze laat je zien respect te hebben voor de gebruiken. Met een sjaal om je schouders te bedekken en een aantal woorden spreken van de lokale taal, kom je al een heel eind.


Als je via Mgeni Safaris boekt, dan kun je ervoor kiezen een eigen gekozen goed doel te steunen of één van de goede doelen die Mgeni Safaris heeft uitgekozen.


Denk hierbij aan AMREF Flying Doctors die aan een gezond en sterk Afrika werkt en medische hulpverlening biedt in afgelegen gebieden. Tijdens je privésafari kun je er voor kiezen een tijdelijk lidmaatschap te nemen.


Ook kun je ervoor kiezen het Jane Goodall Institute te steunen. Jane zet zich al decennia lang in voor het behoud van de chimpansees en hun leefgebieden in Kenia, Tanzania en Oeganda.

Of steun het Liliane Fonds dat zich inzet voor het gehandicapte kind. Speciale aandacht is er bij het Liliane Fonds voor de ondersteuning van albino's. Zij worden soms gedood door mensen die denken dat hun lichaamsdelen rijkdom en geluk brengen. Dit heeft allemaal met bijgeloof te maken en wat de lokale medicijnmannen prediken. Er wordt verdiend aan de handel in ledematen. Albinisme komt in Tanzania relatief veel voor, men denkt dat dit te wijten is aan inteelt.


Duurzaamheid heeft daarom ook met bewustwording te maken. Wat niet weet wat niet deert, onbekend maakt onbemind. Door je wereld te openen door te reizen en echt oog te hebben wat er om je heen gebeurt, wordt je reis nog mooier.Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page