top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Een dag op safari met Mgeni Safaris in Oost-Afrika

Safari betekent op reis gaan in het Swahili en staat doorgaans synoniem aan wilde dieren bekijken vanuit de landrover.


Je gaat op privésafari met je deskundige chauffeur/gids. Hij reist met jou van A naar B en vergezelt je tijdens je game drives met boeiende achtergrondinformatie. Het woord safari heeft intussen meerdere betekenissen gekregen. Denk o.a. aan bootsafari, fietssafari, ballonsafari en bijvoorbeeld een culturele safari.

Hoe kan jouw dagindeling met Mgeni Safaris op #privésafari in #Kenia, #Tanzania of #Oeganda eruit zien?


We nemen je mee in enkele safarimogelijkheden. Laat je door Mgeni Safaris inspireren voor als het straks weer kan. Mocht je vragen hebben, neem dan voor vrijblijvend advies contact op via contact@mgenisfaris.nl.


Voor een bijzonder begin van de safaridag kun je bijvoorbeeld denken aan een ballonsafari. Ballonvaren kan niet overal, wel op de savanne. En laat daar Oost-Afrika nu om bekend staan waar de wilde dieren vrij kunnen migreren. Denk bijvoorbeeld aan de Maasai Mara in Kenia of boven de Serengeti in Tanzania. Je hebt namelijk wijdse vlaktes en de ruimte nodig om veilig te kunnen landen en opstijgen. In dat geval kies je een lodge of tentenkamp uit van waar ze je naar het startpunt kunnen brengen. Laat je vooraf hierover informeren. De accommodaties krijgen hiervoor ontheffing. Gedurende de nacht is het nationale park namelijk dicht voor bezoekers om de dieren rust te gunnen.


Dit betekent vroeg uit de veren met een kopje kahawa (koffie) of chai (thee) met een koekje. Je kunt om een wake up call vragen als je je wekker niet wilt zetten. De tocht zelf sluit je af met een sfeervol champagne-ontbijt op een mooie plek. Net voor zonsopkomst, zo tegen 06:00 uur stijg je op. Vanuit meerdere accommodaties komen internationale reizigers vanuit alle windrichtingen naar het verzamelpunt die met jou mee in de mand gaan. Een ballon heeft plaats voor zo'n 12 tot 16 passagiers. Vaak zijn er meerdere ballonnen tegelijkertijd. Eenmaal boven geniet je van zonsopkomst, de stilte, het prachtige wijdse uitzicht en niet te vergeten de natuur en de dieren in hun natuurlijke habitat. Voor Mgeni Safaris één van de mooiste safari-ervaringen ooit.

Tip: een mooie en onvergetelijke activiteit voor tijdens je honeymoon. Een bijzonder cadeau om op je verlanglijst te plaatsen.

Kies je niet voor een ballonsafari aan het begin van de dag, dan kun je bijvoorbeeld denken aan een vroege ochtend game drive die je afsluit met het ontbijt in je accommodatie of nog beter met een bush breakfast. Kies je voor het laatste, dan ga je met je chauffeur/gids naar een mooie plek in de natuur waar de ontbijttafel al voor je klaar staat. Midden in de natuur wordt een eitje gebakken zoals jij het wenst. Of dit nou roerei, spiegelei of een Spaanse omelet is. In goed gezelschap geniet je van je maaltijd en de natuur om je heen. Als Mgeni ben je te gast tussen de dieren in de wildernis. Met name in de vroege ochtend zijn de dieren actief. Het is nog koel en rustig, waardoor je de beste kans hebt om onderweg allerlei wild te spotten. En dat in een aangenaam klimaat.


Na je ochtendsafari en een voedzaam ontbijt keer je terug naar je accommodatie. Je kunt ervoor kiezen bij te komen van alle indrukken. Geniet van het uitzicht bij de lodge of je tentenkamp en een verfrissende duik in het zwembad. Bij kleinschalige luxe accommmodaties heb je soms een eigen zwembad of er is er eentje voor algemeen gebruik. Geniet van de mooie locatie. Zeker als je op zo'n plek zit direct aan de rivier in Selous Game Reserve. Je zult er van alles kunnen zien: in en om het water. Denk aan nijlpaarden, krokodillen, olifanten en vogels.

In de loop van de middag kun je ervoor kiezen opnieuw op safari te gaan tot zonsondergang. Op safari kun je namelijk tussen zonsop- en ondergang. Bij benadering is dit tussen 06:00 uur 's morgens en 18:00 uur 's avonds. Gezien de ligging van Oost-Afrika bij de evenaar is dit een constant dagritme. Schemering is er daardoor bijna niet. Voor het donker wordt, keer je terug naar de accommodatie. Heel gebruikelijk en sfeervol is het genieten van een sundowner. Oftewel met een drankje genieten van de mooie zonsondergang. En daarna bijvoorbeeld smakelijk eten tijdens een privé bush dinner. Ze kiezen de mooiste en veilige plekjes uit in de nabijheid van de accommodatie, waardoor de logistiek en de veiligheid te waarborgen valt.

Na een dag vol indrukken, ga je zogezegd met de kippen op stok. Op afgelegen plekken is er geen elektriciteit en maakt men gebruik van de generator. Het is heerlijk slapen met de geluiden uit de natuur. Het grommen van de leeuwen, hyena's die roepen.


Natuurlijk zijn er nog tal van mogelijkheden om overdag te doen. Te veel om op te noemen en uit te kiezen. Denk niet dat je alles tijdens je safari kunt doen. Het is nu eenmaal keuzes maken en probeer vooral te genieten van wat je doet. Als het goed bevalt, kom dan nog een keer als je portemonnee en tijd het toelaat. Kies voor een aantal parken goed doen in plaats van meerdere parken gehaast en oppervlakkig bezoeken. Op safari gaan is vermoeiend vanwege de indrukken en het langzamere tempo. Je bent bovendien de hele dag buiten.


Het ligt een beetje aan de plek waar je bent en de accommodatie waarvoor je kiest. Grotere accommodaties bieden doorgaans vele activiteiten aan. Dat kan van alles zijn: van een natuurwandeling, in Oeganda kun je tegenwoordig op sommige plekke op fiets safari, op bezoek bij een lokale gemeenschap of een bezoek aan een koffieplantage. Kleinere accommodaties doen dit ook, maar dan ligt het aan de locatie. Hoe meer afgelegen, des te minder activiteiten zijn er. Dan kom je er voor de plek, kleinschaligheid en het verblijf middenin de bush. En dat is al een belevenis en ervaring op zich. Fly camping is zo'n activiteit bijvoorbeeld. Middenin de bush kamperen zonder al te veel voorzieningen.

Over het algemeen zie je op safari over de weg het meest. De landen zijn groot, soms is de tijd beperkt. Dan kun je ervoor kiezen om voor een gedeelte voor een fly in safari te kiezen. Je vliegt van en naar de bestemming en op de plek zelf maak je gebruik van de (open) safarivoertuigen van de accommodatie. Deze open safarivoertuigen zijn niet geschikt voor lange reizen. Deze blijven op de bestemming zelf. Neem een deken mee voor in de koele ochtend of late namiddag. Je voelt de wind en de temperatuur dalen of die moet nog gaan stijgen.


Ga als vreemdeling naar Oost-Afrika en kom als gast terug

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page