top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Hoe bereid je je safari voor?

Mgeni Safaris neemt je mee. Het reizen naar Oost-Afrika is in zekere zin veranderd. Op safari in de post-covid19 tijd. Is die 'tijd er na' er eigenlijk wel? Corona is nog steeds onder ons en is het bij wijze van spreken wachten op nieuwe varianten of een andersoortige pandemie. Niet om je bang te maken. Gewoonweg realisme.

Mgeni Safaris gaat in 2023 terug naar Tanzania en is benieuwd naar de veranderingen en de impact van corona, de klimaatdiscussie, de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de inflatie. Wat zien we daarvan in Oost-Afrika terug? Wat heeft dit gedaan met de bevolking en lokale partners met wie wij nauw samenwerken?

Als safariganger heb je ook een eigen verantwoordelijkheid. Onder andere in de reisvoorbereiding. Hoe beter je voorbereidt, des te zorgelozer je safari. Wijs op reis. 's Lands wijs 's lands eer. Dat zijn van die uitdrukkingen die in deze context langskomen.

Het goede nieuws lijkt te zijn dat Schiphol in staat is om meer beveiligingspersoneel te werven. Vanaf het voorjaar lijkt onze luchthaven de chaotische taferelen van vorig jaar te kunnen voorkomen.

Belangrijk om voor vertrek je reis- en annuleringsverzekering na te lopen op de dekking en de kleine lettertjes. Dat was altijd al zo, maar tegenwoordig is het coronavraagstuk erbij gekomen. Vraag je verzekeringsmaatschappij om advies en vraag je polisblad op.


Print je herstelbewijs en covid-19 vaccinatiebewijzen uit, zodat je die ter plaatse kunt laten zien. Wist je dat je je vaccinaties kunt laten bijschrijven in het gele internationale vaccinatieboekje? Ben je al langer geleden hersteld van corona, dan geeft de GGD geen herstelbewijs meer af. Houd daar rekening mee. Er wordt namelijk gevraagd om een zogenaamd c19 formulier.


Maak tijdig een afspraak met de GGD. In deze safaricontext voor gericht advies over malaria en reizigersvaccinaties. Doe dit minimaal 6 weken voor vertrek. Het kan zijn dat je niet eerder bent gevaccineerd of dat er herhaling nodig. Neem je gele vaccinatieboekje mee of vraag er om tijdens je consult.


Wist je dat je een handige GGD app kunt downloaden met allerlei handige en praktische informatie. Wat doe je als je in een zeeëgel stapt? Wat doe je als je vermoedt malaria te hebben? Hoe kun je je tegen malaria of de tsee tsee vlieg beschermen? Wat neem je mee op reis ter voorkoming van uitdroging of bij diarree?

In het recente verleden was het eenvoudig en relatief snel om een visum bij aankomst te kopen op de internationale luchthavens in Oost-Afrika. Tegenwoordig vraag je een

e-visum aan of je regelt het visum via het consulaat of de ambassade. Doe dit tijdig: zo'n 6-4 weken voor vertrek. Het visum is 3 maanden geldig en je hebt hiervoor lege pagina's in je paspoort nodig. Denk er aan dat je paspoort nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Oost-Afrika.


Gebruik je medicatie? Vraag je apotheek om een overzicht. Bewaar je medicatie in je handbagage.


Neem contact op met je provider over kosten voor data en bellen buiten Europa.


Denk aan een adapter.


Neem een combinatie van betaalmiddelen mee. Denk bijvoorbeeld aan een credit card en handgeld in US dollars en/of Euro's. Vraag om kleinere coupures. Handig en noodzakelijk bijvoorbeeld bij het geven van fooi aan je gids, het kamermeisje of de chauffeur die je zo fijn heeft geholpen. Ook zijn kleine coupures handig als je ter plaatse in een winkel iets kleins koopt, zoals een flesje water of een souvenir. US dollars kun je bijvoorbeeld bestellen via het GWK. Of via je eigen bank. Een pinpas meenemen heeft niet zoveel zin. Als je dit toch doet, zet de pas dan in ieder geval op werelddekking.

Maak van te voren vast een lijstje met zaken die handig zijn om mee te nemen op safari. Je neemt andere dingen mee dan op een 'gewone' vakantie. Deze checklist zal voor iedereen anders zijn. Hangt af van type reis, hoe lang ga je, comfortniveau, wat voor activiteiten ga je doen en wat je zelf belangrijk vindt. In welk seizoen reis je? Ga je op safari of ook naar de kust? Misschien ga je de Kilimanjaro of de Mount Kenya wel beklimmen of een gorilla tracking in #Oeganda of #Rwanda ondernemen.

Het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft ook een handige reisapp en een nuttige website. Wijs op reis. Hier vind je specifieke informatie over de safarilanden die jij gaat bezoeken. Wat te doen in geval van nood? Nood kan van alles zijn: ziek of bestolen worden, je paspoort is kwijt. Je kunt kassabonnen uploaden en er zit een omrekentool in. In de app lees je ook relevante informatie van de Douane. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd waarom en hoe ze controles doen.

Als je via Mgeni Safaris jouw safari op maat laat verzorgen, ontvang je van ons natuurlijk praktische informatie. In deze blog heb je als onderdeel van onze service alvast een schot voor de boeg. Waar staat Mgeni Safaris voor?


Safari Njema

Ga als vreemdeling en keer als gast terug

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page