top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Kijk verder dan de Big 5

Er zijn zo ontzettend veel zoogdieren in Oost-Afrika. Je komt ogen en oren tekort tijdens je privésafari in Kenia, Tanzania en Oeganda. Zowel op het land, boven en onder water.


De Big 5 is vaak dé reden om op safari te gaan. Een lijstje afvinken of je ze allemaal hebt gezien. Begrijp mij goed, de Big 5 is vanzelfsprekend indrukwekkend en mooi om te zien. Je kunt ze in Oost-Afrika allemaal in het wild tegenkomen. Het gaat om het luipaard, de leeuw, de olifant, neushoorn en de buffel. Een luipaard en een neushoorn zijn het lastigste te spotten. Deze dieren danken de verzamelnaam aan de jagers die de Big 5 het moeilijkst vonden om op te schieten. Gelukkig wordt in de nationale parken niet gejaagd, maar wordt er tegenwoordig juist alles aan gedaan om de wilde dieren te beschermen en stroperij tegen te gaan. Toerisme helpt daarbij.

Als je verder kijkt dan de Big 5 dan is er in de natuur zoveel meer moois te ontdekken in Kenia, Tanzania en Oeganda. Mgeni Safaris licht een aantal diersoorten uit.


Denk bijvoorbeeld aan het rijke vogelleven. Door de corona zijn we ons meer bewust geworden van de vogels in onze achtertuinen. Wat denk je van de vogelvariatie in Oost-Afrika? De vogelgeluiden bij het ontwaken van de natuur bij zonsopgang. De indrukwekkende kleuren. Vogels die slangen pakken. Gieren die de restanten van de kadavers soldaat maken. Flamingo's die voor een roze gloed zorgen in de zoutwatermeren. In je safarivoertuig ligt onder andere een vogelgids, zodat je ze met behulp van je chauffeur/gids leert (her)kennen.

In Oeganda kijk je uit naar het nationale symbool: de kraanvogel. Je ziet deze vogels daarom terug in de Oegandese vlag. Een andere bijzondere en zeldzame vogel is de shoebill stork (schoenbekooievaar). Deze spot je met geluk en geduld in Oeganda. De prehistorisch aandoende vogel staat op de lijst bedreigde diersoorten en leeft in moerasland tussen het papyrusriet. Hij beperkt zijn jacht zich niet tot vissen. Ook kikkers, slangen, hagedissen en zelfs baby krokodillen zijn hun leven niet veilig als er een schoenbekooievaar in de buurt is.

Stap uit de auto en bij een begeleide loopsafari ontdek je de sporen van de wilde dieren. Je ziet de afdrukken in het zand en met behulp van je chauffeur/gids of een Maasai-man kijk je naar de grond om te ontdekken om welk dier het gaat. Als je sporen leert herkennen, dan weet je de volgende dag bijvoorbeeld ook welk wild er die nacht rondom je tent heeft gelopen. Van welk dier is onderstaande afdruk? Laat het antwoord achter via contact@mgenisafaris.nl.

Boven en onder water vind je in de Indische Oceaan een indrukwekkend dierenleven. Je kunt prachtig duiken en snorkelen in het heldere water rondom de eilanden Pemba, Mnemba, Mafia en Zanzibar die horen bij Tanzania. Of je verkent het onderwaterleven voor de Keniaanse kust. Van november - april kun je de vriendelijke walvishaai in de wateren bij Tanzania tegenkomen. Deze reus doet je niets. Ze zwemmen met hun bek open en eten plankton. Het dier kan wel 10m worden.

Of wat denk je van dolfijnen die dartel met de dhows mee zwemmen of boven het water uit springen? In de deinende golven bij Kizimkazi Beach kun je zelfs proberen met ze te zwemmen, maar dat zal niet eenvoudig zijn en dolfijnen schijnen zelf niet graag naast mensen te zwemmen.

Voor de meer ervaren safariganger is het spotten van de wilde hond vaak een grote wens. Hij is namelijk met uitsterven bedreigd. Ze staan bekend om hun uitstekende jachttechnieken en bijzondere sociale groepsstructuur. In Laikipia, Kenia en het Selous Game Reserve in Zuid-Tanzania zijn deze bijzondere dieren te spotten. Ze hebben qua uiterlijk iets gemeen met de hyena. In Nederland zet Ron van der A zich al jaren met zijn stichting passievol voor deze dieren in.

Tenslotte is de Oost-Afrikaanse savanne hét leefgebied van tal van antilopesoorten. De impala is dé meest bekende. Daar zijn er veel van, voedsel voor de roofdieren. Verder kun je bijvoorbeeld denken aan de eland, topi, koedoe, dik dik (kleinste antilope) en de generuk en ga zo nog maar even door.

Volop inspiratie voor het spotten van wilde in de natuur van Oost-Afrika. Mgeni Safaris nodigt je graag uit voor een privésafari met chauffeur/gids die je meeneemt en trots zijn achtertuin in Oost-Afrika laat zien.41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page