top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Local cuisine Oost-Afrika: eten, drinken en genieten.

Dat je in Oost-Afrika lekker kunt eten, is een feit. Mgeni Safaris neemt je mee op de culinaire reis.

Om te beginnen zijn er vele meren, rivieren, watervallen en uiteraard de Indische Oceaan die zich langs de kust van Kenia en Tanzania uitstrekt. En daar is onder water veel lekkers te vinden. Vers, verser, verst. Je kunt denken aan een vers gebakken forel. En wat te denken van tilapia of nijlbaars op de gril of de bbq. Zo rechtstreeks uit Lake Victoria, een van de grootste meren op het Afrikaanse continent. Uit het helderblauwe water van de Indische Oceaan komt allerlei smakelijks. UIteraard allerlei soorten vis, maar ook garnalen en wat te denken van een kreeften bisque. Loopt het water je al in de mond?


Als activiteit tijdens je safari kun je bijvoorbeeld zelf vis vangen op het meer tijdens een bootsafari. 's Avonds vind je hem vers op je bord tijdens het diner. Aan de Indische Oceaan, bijvoorbeeld via Hemingways Resort in Watamu Kenia, kun je als liefhebber gaan diepzeevissen. Avontuurlijk en behoorlijk spectaculair op open zee. Wellicht vang je tonijn die je 's avonds rauw en smakelijk verorbert tijdens de ondergaande zon met een smakelijk glas wijn. Overigens is Hemingways een prima, en meer dan comfortabel verblijf als strandverlenging na je privésafari met #mgenisafaris. We spreken uit eigen ervaring.Vers fruit, groenten op de markt, kruiden en specerijen. Van dit verse fruit, zoals bijvoorbeeld mango, papaya, ananas en passievrucht worden de heerlijkste vruchtensappen bereid. Vaak geserveerd tijdens het ontbijt of als een verfrissend drankje tussendoor op een warme dag.

Op Zanzibar groeien allerlei kruiden en specerijen in het wild. Als je daar dan toch bent, boek dan voor een begeleide spice tour. Onder begeleiding van je privégids struin je over de uitgestrekte plantage en zie je allerlei planten en bomen waarin je een grote variëteit aan kruiden en specerijen ontdekt, inclusief toelichting en achtergrondinformatie.


Aan de kust zijn duidelijk de Oosterse invloeden merkbaar op de lokale keuken. De Swahili cultuur is een vermenging van het Midden-Oosten en Afrika die ontstond ten tijde van de slavenhandel en de handel in ivoor en specerijen. Een van de favoriete snacks van Mgeni Safaris is de samosa. Een driehoekje van bladerdeeg met pikante vlees- of groentevulling. Wist je dat dit een hapje is dat van origine uit India komt? Een link naar een recept vind je hier.

Wat verder te denken van de thee en koffie. Op de vruchtbare landerijen in de heuvels of aan de voet van het gebergte in Kenia, Tanzania, Oeganda en Rwanda vind je tal van koffie- en theeplantages. Hier wordt niet alleen thee of koffie verbouwd, maar er is meer te beleven. Denk bijvoorbeeld aan het ervaren van een rondleiding of ga overnachten op een koffieplantage. Fair trade koffie vanuit Rwanda is bijvoorbeeld te vinden bij een bekende Brabantse supermarktketen. Rondom Lake Kivu in Rwanda vind je o.a. koffieplantages.

Wist je dat, als je op safari bent, de keukenbrigade tijdens je overnachting de meest mooie gerechten op tafel tovert? Het personeel maakt er een feest van. De groenten, fruit en kruiden halen ze uit de eigen moestuin. Op de vruchtbare grond tiert dit alles welig.

In de grotere accommodaties kun je genieten van een uitgebreid buffet. Er is volop keuze aan soepen, voor-, bij-, hoofd- en nagerechten. Ideaal met kinderen. Ze kunnen zelf kiezen en er zit allicht iets voor ze bij. Ook voor de meest kieskeurige eter. Sommige gerechten worden zelfs ter plekke voor je klaargemaakt. Denk aan roerei, spanish omelet of een pannenkoek bij het ontbijt. Of verse pasta tijdens de lunch of het diner. #mgenisafaris verbaast zich erover dat er van allerlei groentes de meest heerlijke soepen worden gemaakt. Dit is in Nederland tegenwoordig ook gangbaar, maar in Oost-Afrika doen ze dit al jaren. Geniet van een pompoen- of bloemkoolsoep met voor de liefhebber koriander.


In de kleinere en afgelegen accommodaties temidden van de natuur wordt er creatief voor je gekookt. Eenvoudigere gerechten, minder keuze maar o zo smakelijk.


In Oost-Afrika zijn er heerlijke bieren. Verfrissend na je safari voor het diner genieten van de zonsondergang met een smakelijk bier in je hand. En tegelijkertijd genieten van het uitzicht en/of het kampvuur. Zie jij jezelf al zitten?

In Tanzania kun je voor een Kilimanjaro Premium Lager kiezen. Tusker bier in Kenia, Nile bier in Oeganda en bijvoorbeeld voor Primus in Rwanda.


Een glas wijn bij het eten kan ook. Oost-Afrika is zelf geen wijnregio. De meeste wijnen worden dan ook geïmporteerd, bijvoorbeeld vanuit Zuid-Afrika. Zelfs op de meest afgelegen plekken weten ze je nog te verrassen. Het zal je niet verbazen dat men veel moeite moet doen om sterke drank in de bush te krijgen. Lorries brengen de vracht van heinde en verre, waardoor alcoholische drankjes op safari doorgaans wat kostbaarder zijn.


Houd er tijdens de ramadan op Zanzibar en aan de kust rekening mee dat er een bepaald taboe rust op alcohol. In de meeste hotels kun je gewoon alcohol krijgen, echter het wordt niet geapprecieerd als je zichtbaar op straat alcohol zou drinken in het kader van 's lands 's wijs lands eer. Houd hier als gast rekening mee voor een ontspannen verblijf in Oost-Afrika.


Je begrijpt als lezer heus wel dat de keuken zich heeft aangepast aan het internationaal toerisme.


De traditionele keuken is dan ook eenvoudig en smakelijk. Men eet ugali (maïsmap) of een kop mierzoete thee met een chapati. Voor de lokale bevolking betekent nyama choma feest. Stapels geroosterd vlees wordt geserveerd. Dit met ugali en groenten naar keuze. Het vlees van geit, schaap of rund wordt geroosterd, in kleine stukken gehakt met een scherp mes en vervolgens aan tafel geserveerd op een houten bord. Ook eet men rijst met bonen of een egg chop.


Loopt het water je in de mond? Geniet tijdens je privésafari niet alleen van de wonderschone natuur, cultuur en het rijke dierenleven maar ook van de locale cuisine, al dan niet aangepast aan de behoeftes van de internationale gasten.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page