top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

De grote meren in Oost-Afrika

De Afrikaanse grote meren zijn spectaculair. Ze vormen een deel van de Rift Valley meren in en rond de Oost-Afrikaanse rift. Deze grote Slenk strekt zich uit van Libanon tot Mozambique en is een vruchtbaar en indrukwekkend gebied met tal van meren, vulkanen en bergen. In Kenia, Tanzania, Oeganda en Rwanda vind je talrijke zoet- en zoutwatermeren. Ze liggen verspreid over de landen en zijn zeer divers qua afmeting, diepte en verschijningsvorm. Een waterrijke regio met vogels, wildlife en prachtige landschappen. In deze blog lichten we enkele bijzondere exemplaren uit ter inspiratie voor jouw privésafari met #mgenisafaris tijdens jouw rondreis in Oost-Afrika.

Laten we beginnen met het grootste meer van het Afrikaanse continent. Lake Victoria wordt omgeven door Oeganda, Kenia en Tanzania. In het meer ligt een groot aantal kleinere eilanden. De Ssese eilanden zijn bijvoorbeeld de moeite van een bezoek waard als je in Oeganda bent. Het meer werd ooit ontdekt door de Britse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke.

In Noord-Tanzania zijn er vele meren die de moeite van je bezoek waard zijn tijdens je safari langs de hoogtepunten. Denk bijvoorbeeld aan Lake Natron op de grens met Kenia en Tanzania. In het droge, dorre uitgestrekte Maasai-land doemt het meer op waar je zonder meer flamingo's zult spotten.

Als je tijdens je safari in Noord-Tanzania afdaalt naar het droge en dorre achterland richting Lake Eyasi kom je in het leefgebied van de Hadzabe stam. Deze jagers en verzamelaars zijn nauw verwant met de bosjesmannen in Zuidelijke Afrika en gaan op jacht naar kleiner wild in een uitgestrekt bied rondom dit meer. Als je wilt, kun je met hen op jacht. Temidden van een bar klimaat in Tanzania.

Aan de voet van Mount Meru, de één na hoogste berg van Tanzania, ligt Momella lake. Prachtig verscholen in het Arusha National Park. Meren lenen zich doorgaans uitstekend voor activiteiten op het water, zoals een bootsafari of een tocht met de kano. Onderweg geniet je van wildlife op de oever en het prachtige, vruchtbare landschap met op de achtergrond met helder weer de besneeuwde top van de Kilimanjaro. Het Dak van Afrika. Wist je dat je deze kunt beklimmen zonder dat je technische klimkennis nodig hebt?

In het West-Tanzania ligt een aantal minder bekende safariparken, zoals Mahale Mountains en Gombe Stream aan de oevers van Lake Tanganyika. In deze parken ga je op zoek naar de chimpansees die hier nog in het wild leven. Gombe is het park waar Jane Goodall een groot deel van haar leven wijdde aan haar levenswerk: het onderzoek naar deze primaten. Kijk eens naar haar documentaire 'the hope'. #mgenisafaris had het geluk haar in Gombe Stream tegen te komen. Toprisch regenwoud aan de oevers van het langgerekte en diepe meer. Een combinatie van een strandvakantie, ongerepte wildernis én chimpansees in hun natuurlijke habitat.

Reis je naar Rwanda, dan kun je bijvoorbeeld naar Lake Kivu. Je kunt hier tal van activiteiten ondernemen. Denk aan fietsen en het maken van boottochten. Op zoek naar naar mooie vogels en kennismaken met de Rwandese koffie en zingende vissersmannen. Na je safari met privéchauffeur/gids of self drive per huurauto en je gorilla tracking is het hier aan de oevers van het meer goed toeven. Even bijkomen van alle onvergetelijke indrukken. Verse vis eten, genieten van een drankje bij het kampvuur en de ondergaande zon.

In Kenia is het Lake Nakuru National Park een bekende safaristop. Dat is niet voor niets. Het is een combinatie van het meer zelf inclusief een variatie aan wildlife in het omliggende nationale park. Je vindt hier bijvoorbeeld neushoorns. Het is een klein en overzichtelijk park en je kunt geluk hebben dat je zomaar een luipaard onderweg tegenkomt. Hoe dan ook zul je veel wild spotten in korte tijd.

In de natte gebieden van Oeganda leeft een bijzondere en zeldzame vogel. De schoenbekooievaar oftewel de shoebill stork genaamd. Het is een trage vogel en spiedt in alle rust naar vis. Hij lokt zijn prooi in een hinderlaag. De vogel kan overigens ook vliegen. In Oeganda kun je deze prehistorisch ogende vogel op diverse plekken spotten. Denk bijvoorbeeld aan Lake Albert bij het Semliki Game Reserve. Voor vogelaars onder ons een bijzonder exemplaar voor je bucket list.

Oftewel je kunt in Oost-Afrika niet om het water heen. Het zal je niet verbazen dat er bovendien volop keuze is aan mooie accommodaties aan de oevers van de talloze meren.

Kom Oost-Afrika ontdekken. Wil jij ook enkele meren opnemen in je privéreis op maat? Laat je adviseren door Mgeni Safaris. Geniet van het aangename klimaat in Kenia, Tanzania, Oeganda en Rwanda tijdens je rondreis en doe onvergetelijke indrukken op voor het leven.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page