top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Oases in de Oriënt: Oost-Afrika

#KefahAllush bezoekt momenteel pleisterplaatsen in de Arabische Wereld. Mauretanië in West-Afrika, Egypte in Noord-Afrika, de Malediven (nabij India en Sri Lanka), Jordanië en Libanon in het Midden-Oosten. Gisteren bezocht Kefah Jordanië. Wat een herkenning toen hij sprak over als vreemdeling komen en terugkeren als gast. Dat is nou precies wat Mgeni betekent.

De tv-reeks startte met Zanzibar in Oost-Afrika. Door de ogen van een vrouwelijke tourguide bezocht hij dit eiland voor de kust van Tanzania.


Zanzibar is de meest bekende toeristische pleisterplaats. Nu lijkt Zanzibar in de uitzending ogenschijnlijk rustig. De realiteit is anders. Mgeni Safaris vindt het belangrijk om verwachtingen te managen. Houd er daarom rekening mee dat het eiland druk is. Niet alleen door de aanwezigheid van de lokale bevolking, maar ook door het aantal toeristen. Desalniettemin is het eiland je bezoek meer dan waard.

Zanzibar alleen doet Oost-Afrika als oase in de Oriënt tekort. De hele kust van Kenia, Tanzania en Mozambique inclusief de eilandengroep de Comoren (hier was #Kefah ook al eens tijdens een eerder seizoen) valt daaronder en is zeer de moeite van je bezoek waard. Gedenkwaardige plaatsen zoals Lamu, Malindi, Mombasa in Kenia en Kilwa en Zanzibar spreken tot de verbeelding. Je treft er talloze forten als verdedigingswerken. Een zeer boeiende regio. Een mix van culturen. Een samensmelting van Afrika en het Midden-Oosten. Denk bijvoorbeeld aan het mooie Fort Jesus in Mombasa of de mysterieuze Gedi Ruïns aan de Keniaanse kust.

Heb je belangstelling voor cultuur, religie en mensen dan kun je deze Oost-Afrikaanse kustlijn niet missen in je reisprogramma op maat. Bovendien bijzonder omdat je als het ware twee reizen inéén maakt. Het contrast is groot. Na je ontmoeting met de wilde dieren in hun natuurlijke habitat en de prachtige gevarieerde natuur start als het ware je volgende vakantie.


Je vindt aan de kust en op de eilanden Afrikaanse, Arabische en Indiase invloeden. Het Swahilivolk heeft een eigen taal, religie en architectuur en ook eigen gebruiken en tradities. De Arabieren brachten het onderricht in de Koran met zich mee. Het zal je dan ook niet verrassen dat het merendeel Moslim is. Op het vasteland is het Christendom dominant in combinatie met de inheemse en traditionele godsdiensten. Je leest er meer over in onze blog.


De Maasai vereren de natuur. Hun god heet Engai en de belangrijkste heilige plaats is op de nog steeds werkzame vulkaan Ol Doinyo Lengai: de Berg van God. Deze ligt bij Lake Natron en kun je beklimmen in de vroege ochtend bij zonsopgang. Ga naar de heilige plaats 'rook die dondert'.

De voertaal in Kenia en Tanzania is het Swahili, van origine een Afrikaanse taal (Bantu). Doorspekt met Arabisch en Perzisch. Maar ook de Engelse, Portugese en Duitse kolonisten beïnvloedden het Swahili. Denk aan woorden zoals daktari (dokter), shule (school), lori (truck).


Als je op rondreis bent in Kenia, Tanzania, Oeganda of Rwanda voel je je nog meer te gast als je probeert een aantal woorden Swahili te spreken. Dat breekt het ijs en de lokale bevolking ziet dat je je best doet om contact te maken. #respect #verbinding #tegast


Mgeni Safaris ging regelmatig alleen op pad in grote steden of was op afgelegen lokaties. Dan kwam het heel goed uit een aantal woorden Swahili te spreken.


Als je je verdiept in de roerige geschiedenis en de cultuur zie je meer dan het paradijs van de clichés met palmbomen, witte stranden, mooie resorts en het helder azuurblauwe water van de Indische Oceaan. Kijk verder tijdens je privésafari op maat en wees te gast in de Oases van de Oriënt.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page