top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Ondertussen in Kenia ...

Bijgewerkt op: 3 apr. 2020

2020 begon als jubileumjaar veelbelovend. Onze safaripartner in Kenia beleeft dit jaar haar 40-jarige bestaan. Twiga Tours, met Minaz Manji aan het roer van het familiebedrijf, is op weg naar een recordjaar. Oost-Afrika is booming en de verkoopcijfers laten een 50% voorsprong t.o.v. vorig jaar zien en het jaar is nog maar net begonnen. Het plan is om in augustus 2020 een groots feest te geven voor de trouwe medewerkers, leveranciers en vrienden om hun steun in de afgelopen 40 jaar te waarderen. Veertig jaar is geen geringe prestatie. Plannen krijgen vorm en het aftellen naar 1 augustus is begonnen...

Er was sprake van een 'virus' in China, maar hieraan werd nog weinig aandacht besteed. De informatie was summier. Januari en februari gingen door met meer bevestigde boekingen, terwijl we de reizigers in ons mooie Kenia blijven ontvangen. We halen herinneringen op van en met vele gasten van over de hele wereld. We nemen de waardering in ontvangst voor de persoonlijke aandacht en het oog voor detail van de Manji familie, de privéchauffeurs, gidsen en onze service. Dit moest het jaar gaan worden waarin Kerstmis vroeg zou gaan komen...

De verhalen die uit China komen van mensen die sterven. Wuhan dat op slot gaat en andere provincies worden het onderwerp van gesprek in de media. Plotseling is dit de nachtmerrie van de hele wereld. Gevallen van dit virus beginnen te ontstaan in Europa, de VS en vele andere landen. Angst grijpt in de wereld om zich heen en landen gaan in lock downs. De wereld komt tot stilstand. Met afgrijzen kijken we toe hoe duizenden ziektegevallen worden gemeld en vooral toen de pandemie dichter bij huis kwam. Met momenteel 38 gevallen in Kenia en verscheidene in Oost-Afrika had Kenia geen andere keus dan haar grenzen ook te sluiten.


Vandaag word ik net als anders om 07:00 wakker. Ik loop de trap op naar de voordeur voor een ontbijt en om te beginnen het huis op te ruimen. Zoals altijd zeg ik een kort gebed om Allah te bedanken voor de nieuwe dag en voor mijn familie en vrienden. Maar vandaag is anders. Ik realiseer mij dat er geen urgentie is in wat ik doe ... Ik hoef niet te haasten met klusjes, het douchen, aankleden en een snel ontbijt, voordat ik mij in het drukke verkeer richting kantoor begeef. De moeilijke beslissing om het kantoor te sluiten moest vorige week worden gemaakt. Alle teamleden en ik werken nu vanuit huis.


Plotseling realiseer ik mij dat het tempo van het dagelijks leven is vertraagd. Ik heb meer tijd om de schoonheid van het leven buiten de gebruikelijke drukte van een eigen bedrijf te waarderen. De zon schijnt en de hemel is stralend blauw. Nargis (mijn vrouw) en ik kiezen ervoor om te ontbijten in de tuin .... iets dat we niet vaak doen. Op een mooie dag zoals vandaag zeg ik tegen mezelf een volledig Engels ontbijt klinkt als een geweldig plan, maar die gedachte is snel tenietgedaan als Nargis mij eraan herinnert dat we kunnen eindigen in een post-corona tijd met een groter probleem dan waarmee we nu worden geconfronteerd. Hoewel in stilte ik het oneens ben met het minder uitgebreide ontbijt, accepteer ik haar suggestie eenvoudig te ontbijten met fruit en een kopje thee.

Later op de dag heb ik verschillende online meetings met mijn team. We werken nu op afstand en hebben contact met een aantal leveranciers over de hele wereld met wie we zaken doen. Ik wacht met spanning op het moment dat we dit achter ons kunnen laten. Het leven is plotseling vertraagd en veel eenvoudiger, maar ik vind het leven nu ook een beetje saai. Vooral wanneer het een gedwongen situatie is zoals deze. Om mijn dagen zinvol in te vullen, heb ik me aangemeld voor een aantal online cursussen. Mijn dochter stelt namelijk voor dat ik productief moet zijn juist nu ik alle tijd heb. Ik besluit van de gelegenheid gebruik te maken om mijn kennis en inzicht in het bedrijfsleven te verrijken ... en dus heb ik mij met tegenzin aangemeld voor online scholing. Iets wat ik normaal gesproken niet zou hebben gedaan.

Omdat ik uit een gezin kom met een lange traditie van het financieel ondersteunen van verschillende basisscholen en kindertehuizen, heb ik dit jubileumjaar aangegrepen om de steun uit te breiden naar mensen die in de straten van Nairobi wonen. Elke zondag bereiden mijn familie en ik een maaltijd voor meer dan 50 daklozen in Nairobi. Ze wachten met spanning op onze komst en ik kan zeggen dat de enorme glimlach op hun gezichten bij onze aankomst vreugde brengt. Hun gebeden en zegeningen geven mij brandstof voor de komende week. Met elke dag die voorbij gaat, ben ik gezegend vanwege de hoop die ik heb gegeven aan mijn landgenoten. Mensen die niets anders dan hoop in hun leven hebben.

Hoop is mooi en houdt de mensheid op de been, want hoop geeft ons vrede, kracht en houdt ons gaande wanneer alles verloren lijkt ... Hoop in plaats van wanhoop. Laten we de hoop richten op het overwinnen van deze pandemie en op de betere tijden die komen gaan. De wereld zoals wij die nu kennen, zal ten goede veranderen.


Mgeni Safaris hoopt op betere tijden waarin wij samen met onze lokale partners in Oost-Afrika onvergetelijke privésafari's op maat kunnen blijven aanbieden. Te gast in de natuur, cultuur, tussen de mensen en de dieren.


Was getekend, 29 maart 2020.

Minaz Manji, namens de Manji familie en foundation vanuit Kenia.

Mgeni Safaris Uholanzi

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page