top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Oost-Afrika ontmoet het Midden-Oosten

Beleef '1001 nacht' in Oost-Afrika. De Swahili cultuur komt voort uit de rijke handelhistorie aan de Indische Oceaan met de oude beschavingen in het Midden-Oosten. Een combinatie van Afrikaans en Arabisch, met een vleugje Portugees en Indiaas. De naam "Swahili" is afgeleid van het Arabische sawahili, meervoud sawahil wat "de kust" betekent. Aan de kust is men overwegend moslim.

Arabische handelaren trouwden met de lokale vrouwen, die een opvallende Arabisch-Afrikaanse Swahili cultuur heeft gecreëerd. De mengcultuur lijkt te zijn ontstaan in Kenia en Tanzania en is uiteindelijk verspreid naar Mozambique. De vroege Swahili stadstaten waren kosmopolitisch en politiek onafhankelijk van elkaar. De belangrijkste exportartikelen waren zout, slaven, ivoor, kruiden, ebben- en sandelhout en goud.

De Swahili cultuur kun je zelf tijdens je safari ruiken, proeven, horen én zien. De Swahili-cultuur en taal is namelijk nog volop aanwezig in de kustprovincies en op de eilanden in Kenia en Tanzania, vooral op Zanzibar. Vandaag de dag spreekt meer dan 90% van de Tanzanianen en Kenianen het Swahili bovenop hun eerste taal. Maar ook in Congo, Somalië en Oman wordt op sommige plekken nog Swahili gesproken. De herkomst van Mgeni Safaris is ook Swahili. Mgeni betekent zowel gast als vreemdeling. Ons credo is 'ga als vreemdeling naar Oost-Afrika en keer terug als gast'.

De Swahili keuken kent invloeden uit de Indiase en Arabische culturen: vis, tropisch fruit en exotische kruiden. Er zijn allerlei originele smaakcombinaties, waarin de verschillende tradities zijn samengevoegd en aangepast aan de plaatselijke beschikbaarheid van bepaalde ingrediënten. Je ervaart de Arabische traditie in pilav en brood met dadels en noten. Of de Indiase samosa als hapje met daarin vlees of pittige groente. Recepten bereid met curry, koriander en gember. Een typisch voorbeeld is octopus gekookt in kokos met kerrie. Laat je door ons adviseren in welke restaurants je dit alles kunt gaan proeven.

Je ziet het historische gebruik van koraal in de bouw van huizen langs de kust en op de eilanden. Het koraal dat bovendien als bouwmateriaal voor moskeeën en graven is gebruikt. Vanuit duurzaamheidsperspectief is het tegenwoordig not done om het kwetsbare koraal hiervoor nog te gebruiken.

Een ander cultureel aspect is de kunst en het ambacht. Terug te vinden in meubels en de architectuur.

Je ziet de cultuur ook terug in de kleding, zoals de kanga. Het doek wordt uiterst zorgvuldig gemaakt en symboliseert het seizoen. Vrouwen dragen deze kanga eerder dan mannen. Vrouwen dragen hun baby's erin en wikkelen het doek om hun hoofd. De islamitische invloed is duidelijk, onder andere in de geometrische decoratie en het gebruikte alfabet uitgedrukt op de kanga. Dit zijn de katoenen doeken met heldere kleuren en spreekwoorden geschreven in grote letters.

De Swahili beschaving was er eentje van zeelui en handelaren die met de traditionele boten de Indische Oceaan bevoeren. Dergelijks dhows zie je nog volop. Ze worden gebruikt door vissersmannen of om een oversteek te maken. Tijdens je verblijf kun je hiermee een mooie vaartocht bij zonsondergang maken. Geniet van een drankje, vers gevangen tonijn en de ondergaande zon.

Het muzikale genre is de taraab of tarabu, gezongen in het Swahili. De melodieën en orkestratie hebben Arabische en Indiase invloeden. Te herkennen aan de zangerige geluiden. Er zijn regelmatig muziekfestivals op bijvoorbeeld Zanzibar.


Mgeni Safaris is je graag van dienst bij de samenstelling van jouw privésafari met eigen chauffeur/gids waarbij je zelf de overblijfselen van deze rijke cultuur ervaart. In Kenia en Tanzania zijn langs de kust en op de eilanden tal van bezienswaardigheden te zien.

Mgeni Safaris ontzorgt je bij het maken van je keuze. Te gast in de Swahili cultuur en tussen de mensen.


We kunnen je bovendien voorlichten over 's lands wijs 's lands eer. De invloed van de religie op de omgangsvormen. Je gaat als het ware een 2e vakantie ondernemen in Kenia en Tanzania. De dieren in het wild en de natuur tijdens je safari en vervolgens onthaasten en culturele invloeden opdoen aan de kust. Neem voor meer informatie contact op met Mgeni Safaris via contact@mgenisafaris.nl.60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page