top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Rwanda: nieuwe bestemming Mgeni Safaris

Sinds 15 mei 2021 zijn er versoepelingen gekomen. Een aantal landen buiten Europa heeft code geel gekregen oftewel het (reis)sein staat op groen. Een kleur uit onze huisstijl die als geen ander bij Rwanda past. Groen, groener, groenst. Een mooi moment om te laten weten dat Mgeni Safaris Rwanda als nieuwe bestemming heeft opgenomen in #oostafrika. Maak kennis met 'klein Zwitserland' en het land van de vulkanen. Ga als vreemdeling en keer als gast terug.

Coronabeleid Rwandese overheid

De regering voerde snel een strenge lockdown in, legde het reizen aan banden en stelde een mondkapjesplicht in. Er volgde een avondklok. Scholen en horeca sloten. Rwanda maakte gebruik van moderne technologie om met drones naar afgelegen gebieden te vliegen om de bevolking voor te lichten over het virus. Het land kocht robots die verschillende zorgtaken uitvoerden. Rwanda heeft bovendien speciaal getrainde honden ingezet om een coronabesmetting bij mensen vast te stellen. Het kleine, maar dichtbevolkte land hield de ziekte- en sterfgevallen hiermee binnen de perken. Rwanda begon snel met vaccineren. Als een van de eerste Afrikaanse landen ontving Rwanda gratis vaccins uit het covax-programma. Deze aanpak is mede te danken aan de autoritaire leiderschapsstijl van president Kagame. Hij is de 'vader die zijn kinderen in het gareel houdt'. Aan de macht sinds 2000.


De maatregelen en het wegblijven van de toeristen heeft uiteraard veel negatieve gevolgen gebracht. Verlies van inkomsten, werkloosheid. Het geeft maar aan hoe afhankelijk men wereldwijd van het toerisme is geworden. Het positieve van de pandemie is dat er intussen veel meer wild te zien is. De wildstand groeit verder en dieren laten zich zien op plekken waar ze anders nooit te zien waren. Hoe mooi is het dat er vlakbij de gorilla's zich kuddes olifanten en bergbuffels laten zien en in aantal toeneemt. Luipaarden laten zich lastig spotten, maar ook zij tonen zich meer in het openbaar. Dat wil je toch zelf gaan zien?

Reizen naar en in Rwanda

De kleurcode is geel. Dit betekent dat (verzekerd) reizen mogelijk is. Kijk voor meer informatie naar het reisadvies voor Rwanda van het ministerie voor Buitenlandse Zaken.

Lees je goed in en bereid je voor. Een goede voorbereiding is het halve werk bij reisplezier en onbezorgd en bewust op reis gaan.


Nederlanders die naar Rwanda reizen moeten voor vertrek een negatieve coronatest van maximaal 72 uur oud laten zien. Daarnaast vul je een digitaal gezondheidsformulier in (Passenger Locator Form).

Bij aankomst word je opnieuw getest en in afwachting van de uitslag ga je naar een door de overheid aangewezen hotel. Je moet in quarantaine blijven als de test positief is. De kosten voor de test en het verblijf zijn voor eigen rekening.

De horeca is open.

Reizen door het land is grotendeels mogelijk.

In de winkels draag je een mondkapje en tussen 22:00 en 04:00 uur is de avondklok van kracht.


In Rwanda reis je rond met een privéchauffeur/gids of je gaat zelf op pad met een huurauto. Uniek in #oostafrika.


Wat heeft Rwanda allemaal te bieden?

Een groot voordeel is dat het een compact land is waardoor je in relatief korte tijd veel kunt zien. Het is veel kleiner dat haar grote buur Oeganda. Het is een land met een aangenaam klimaat dat echt veel meer te bieden heeft dan alleen haar berggorilla's. Uiteraard is een bezoek aan de mensapen in het tropisch regenwoud zeer de moeite waard, maar wel kostbaar. Duurder dan in Oeganda. In het vulkanisch en tropisch landschap woonde Dian Fossey tussen deze imposante dieren en deed haar onderzoek naar het gedrag en leefgewoonten. Waarschijnlijk heeft haar inzet voor de kwetsbare natuur en deze dieren ervoor gezorgd dat ze het met de dood moest bekopen. Het is mogelijk om een trekking te maken naar haar voormalige onderzoekscentrum op zo'n 3000 m hoogte. Hier ligt zij begraven temidden van enkele van haar geliefde berggorilla's.


In het Vulcanoes National Park onderneem je de gorilla tracking op de beboste hellingen van de vele slapende vulkanen met namen als Bisoke, Sabinyo, Gahinga en Muhabura. Er zijn intussen 12 groepen gorilla's te bezoeken.

Rwanda is een land van water met haar vele meren. Lake Kivu is één van de bekendste en onderdeel van de Great Rift Valley die verder rijkt dan Rwanda alleen. Het is het grootste meer van het land. Na de inspannende gorilla tracking kun je aan de oevers van Lake Kivu in Rubavu genieten van een drankje en napraten over je ervaring. Of je ontdekt per kayak het meer. Lake Kivu ligt op een uur rijden van het nationale park.


The Congo Nile trail is een bijzondere activiteit rondom Lake Kivu en in het Nyungwe Forest National Park. Hier kun je wandelen en/of fietsen. Je komt langs theeplantages, de oevers van Lake Kivu en door het regenwoud. Mocht je dit willen doen, neem hiervoor de tijd en stel je in op een avontuur.

Je kunt in Rwanda op safari in het Akagera National Park. In de laaggelegen en warme vlaktes vind je een afwisselend landschap met savanne, moeras en vele meren. Het open gebied leent zich prima voor het spotten van het diverse wild. Er leven leeuwen, olifanten, buffels, zwarte neushoorns, zebra's, apen en giraffen. Rwanda staat bovendien bekend vanwege haar rijke vogelleven. Vogelaars halen hier hun hart meer dan op. Het land leent zich vanwege het vele water prima voor een bootsafari. Kijk naar de nijlpaarden en krokodillen op Lake Ihema.

Een ander nationaal park in Rwanda is het Gishwati Mukura. Het omvat twee verschillende bosgebieden met vele boomsoorten en bamboe. Er leven chimpansees en diverse andere aapsoorten. Je onderneemt hier een begeleide chimpansee tracking of je gaat onder begeleiding van een gids de prachtige natuur ontdekken.

Rwanda's roerige geschiedenis

Je kunt niet om de pijnlijke geschiedenis van Rwanda heen. In 1994 vond er een genocide binnen de Tutsi gemeenschap plaats. In relatief korte tijd vonden vele mensen de wrede dood. In de hoofdstad kun je het Kigali Genocide Memorial bezoeken. Tot bezinning komen in de vredige tuin. Ook dit hoort bij Rwanda.


Door Covid-19 heroverwegen we ons reisgedrag. De drie R's worden belangrijk. Rust, ruimte en reinheid en laten die aspecten nu volop te zien zijn in Rwanda. Een relatief schoon land dat zich economisch snel ontwikkelt met een schone hoofdstad.


Vraag alvast om advies en een vrijblijvende offerte via contact@mgenisafaris.nl. Gaat jouw droomreis in 2022 naar Rwanda?

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page