top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Safari Tanzania in het regenseizoen

Mgeni Safaris is net terug van een prachtige privésafari in Tanzania.

Tanzania in Oost-Afrika staat bekend om zijn wilde dieren, prachtige landschappen en een fascinerende cultuur. Denk eens aan een safari in het regenseizoen, dat normaal gesproken plaatsvindt van maart tot mei (lange regens) en van oktober tot december (korte regens). Ook in Oost-Afrika zie je #climatechange. Hoe de regens precies verlopen, weet niemand (meer). Vorig jaar was het te droog en nu spreekt men van goede regens.

Het landschap is groen en weelderig. Na maanden van droogte en hitte, brengen de regenbuien de natuur tot leven en zorgen ze voor een explosie van fris groen, bloemen en intense wolkenluchten. Als je Tanzania bezoekt tijdens het regenseizoen, kun je genieten van prachtige uitzichten en jonge dieren.

Een ander voordeel van Tanzania in het regenseizoen is dat er relatief minder toeristen zijn. Het viel ons op dat er behoorlijk wat safarigangers aan het rondreizen waren. In Nederland is er meivakantie. Twee weken zijn de moeite waard om Oost-Afrika te ontdekken tijdens je safari. Het grote voordeel is dat je nauwelijks tijdsverschil hebt.

Het hoogseizoen in Tanzania loopt van juni tot september en van december tot februari, wanneer de meeste toeristen het land bezoeken om de beroemde wilde dieren te zien. Als je echter in het regenseizoen gaat, is het rustiger. Bovendien kun je vaak profiteren van lagere prijzen en betere deals. Hoe dan ook blijft een safari een kostbare aangelegenheid. Je investering is het meer dan waard.

Het regenseizoen brengt ook uitdagingen met zich mee. Ten eerste kunnen de regenbuien soms overweldigend zijn, vooral als je niet gewend bent aan tropische regenval. De wegen kunnen glad en modderig worden, wat het reizen bemoeilijkt. Belangrijk is dat je met een ervaren chauffeur/gids op pad gaat en dat het safarivoertuig een 4wd is. Sommige wegen kunnen desondanks onbegaanbaar zijn en in de black cotton soil wil je niet vast komen te zitten.

Als je op safari gaat, kan het moeilijker zijn om wilde dieren te spotten omdat ze verscholen zitten in het hoge gras of in de beschutting van de vegetatie. Ze kunnen ineens opdoemen.

Bovendien kan het regenseizoen leiden tot een toename van muggen en andere insecten, die ziekten kunnen verspreiden zoals malaria en dengue. Het is daarom essentieel om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en insectenwerende middelen te gebruiken om jezelf te beschermen. Slaap onder een klamboe.

Neem juiste kleding mee. Mijn stevige en hoge schoenen kwamen goed van pas bij de modderige en natte omstandigheden. Een regenjas of een poncho is van toegevoegde waarde. De lodges en tentenkampen beschikken over paraplu's in je kamer of tent.

Het regenseizoen biedt avontuur en relatieve rust. Op een rijtje enkele van de belangrijkste voordelen:

  1. Minder drukte: Het regenseizoen is over het algemeen een minder populaire tijd om Tanzania te bezoeken dan het droge seizoen. Dit betekent dat er minder toeristen in de parken en reservaten zijn, waardoor je meer ruimte hebt om van de natuur te genieten zonder de drukte.

  2. Groener landschap: Het regenseizoen brengt nieuw leven in het landschap van Tanzania. De regen zorgt voor weelderige vegetatie en bloeiende bloemen, waardoor het landschap groener en levendiger wordt. Dit zorgt voor prachtige uitzichten en een unieke ervaring tijdens je safari.

  3. Makkelijk om dieren te zien: De regen zorgt er vaak voor dat de dieren in Tanzania zich verzamelen rond waterbronnen en andere natte gebieden. Dit maakt het gemakkelijker voor safari-gangers om ze te zien en fotograferen.

  4. Lagere prijzen: De meeste safarilodges en tour operators bieden lagere prijzen aan tijdens het regenseizoen vanwege de lagere vraag. Dit kan betekenen dat je meer waar voor je geld krijgt en een safari kunt boeken voor lagere kosten dan in het hoogseizoen.

  5. Vogels kijken: Het regenseizoen is een geweldige tijd om vogels te spotten in Tanzania. Veel vogels broeden tijdens deze periode en de regen trekt ook veel migrerende vogels aan. Dit biedt een unieke kans voor vogelliefhebbers om enkele van de prachtige vogels van Tanzania te observeren en fotograferen. En dat zijn er nogal wat.

  6. Jonge dieren: je ziet allerlei families met jonge dieren. Denk aan de gnoes die met hun kalven langzaam maar zeker de lange reis richting Kenia gaan maken. Mgeni Safaris zag de start van de grote trek oftewel the great migration. Leeuwen met welpen. Olifanten met jonkies. En ga zo nog maar even door.


Ga als vreemdeling en keer als gast terug


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page