top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Te gast bij de imposante berggorilla's

Zoals eerder aangekondigd op Facebook... Onze onvergetelijke ervaring is de zoektocht naar de zeldzame en met uitsterven bedreigde berggorilla, zijn groep vrouwen en jongen in het ondoordringbare regenwoud van Oeganda. In de wereld zijn nog ruim 1000 gorilla's in het wild. Je kunt diverse gehabitueerde, groepen vinden in o.a. het Bwindi National Park in het uiterste zuidwesten van het land. De gorilla's zijn gewend ge(m)(r)aakt aan het bezoek van mensen. Combineer deze trektocht met bijvoorbeeld een privésafari met Mgeni Safaris in het Lake Mburo National Park. Je zult de reis naar dit park hoe dan ook moeten overbruggen. Doe dit dan op een aangename manier. De kans op het vinden van de gorilla's in dit park Bwindi is relatief groot.


Belangrijk om vooraf te weten. Voor de gorillatracking moet je een goede conditie hebben, goed ter been én fit zijn. Houd er rekening mee dat wij als mens zodanig genetisch verwant zijn met de mensapen, dat de gorilla's zeer vatbaar zijn voor onze ziektes zoals een griep en verkoudheid. Ben je op de dag van de trektocht ziek of verkouden, dan gaat het feest helaas niet door. Mocht je last hebben van je hart, astma of andere ziektes die je uithoudingsvermogen beïnvloeden, vraag dan eerst om advies aan je huisarts of specialist. Het is anders zonde om deze investering te doen. De kosten zijn $ 600 per vergunning en vanaf 1 juli 2020 $ 700. Belangrijk te weten dat je minimaal 15 jaar moet zijn voor het geval je deze activiteit met je (klein) kinderen wilt doen. De inkomsten worden onder andere gebruikt voor het beheer van dit nationale park. Zo draag jij zelf ook bij aan het behoud van dit bijzondere dier en zijn natuurlijke omgeving.

De gorillatracking begint 's morgens vroeg bij het hoofdkwartier van het nationale park. Je ontvangt natuurlijk een grondige instructie en informatie over de regels voordat je op pad gaat met spoorzoekers, dragers voor je bagage en bewakers. De groep zelf bestaat doorgaans uit 4 tot 6 gasten die de trektocht willen ondernemen. Je bent in tropisch regenwoud. Het is er warm en vochtig. En uiteraard kan het regenen, of het nu regenseizoen is of niet. Het klimaat is aan verandering onderhevig, Als het regent, is de trektocht zoals je begrijpt zwaarder. Houd rekening met je kleding. Denk aan laagjes, een lange broek, lange mouwen, een lichte poncho. Je stopt je broek in je sokken en je draagt goede, stevige wandelschoenen. Je kunt gebruik maken van een drager, zodat je je handen vrij hebt. Ook krijg je een wandelstok aangeboden. Je loopt namelijk niet over gebaande paden, maar je klautert en klimt door het regenwoud over boomstronken, door struiken en je stapt over bergstroompjes. Je loopt op hoogte. Je zult flink gaan zweten. Drink daarom voldoende water. Eerst loop je door bewoond gebied tot de scheiding met het regenwoud. Daar begint jouw echte zoektocht naar deze imposante en bedreigde dieren. Misschien heb je ooit de film 'Gorillas in the mist' van Dian Fossey gezien? Nog niet, zeker gaan doen...

De dag voor jouw trektocht en zelfs nog voordat jij die ochtend met de gorilla tracking begint, zijn spoorzoekers gaan kijken waar de groep die jij probeert te traceren zich bevond. Dat zien ze bijvoorbeeld aan het nest waar ze geslapen hebben, afgebroken takken, bamboe en de uitwerpselen. Dit geeft een indicatie van waar ze zich ongeveer kunnen bevinden. Hoe lang jouw trektocht duurt en waar je ze vindt, dat is altijd afwachten. De kans is groot dat je ze vindt, maar het is en blijft de natuur. De trektocht kan kort of langer duren. De ervaring van Mgeni Safaris zelf was erg inspannend en lang. De groep werd opgejaagd door een verstoten mannetjes gorilla, waardoor we gewaarschuwd werden dat al onze inspanningen mogelijk voor niets waren....Onze trektocht was zo zwaar dat de gorilla's ons bij wijze van spreken gestolen konden worden.

Maar wat een beloning als je dan na een trektocht van ruim 6 uur ineens in het donkere regenwoud tegenover de leider van de groep staat. Een imposante grijze zilverrug. Dan vergeet je alles wat daarvoor is gebeurd. We lopen hem achterna en vinden zijn groep. In alle rust en stilte mogen we een uur bij deze groep blijven en volgen uiteraard de instructies van onze begeleiders. Je kijkt de gorilla bijvoorbeeld niet rechtstreeks in zijn ogen. Dat kan bedreigend zijn. Van dichtbij zien we de jongen spelen, de moeders zich over de jongen ontfermen. En de man beschermt de groep en scant op gevaar. We zijn stil. We bekijken het vreedzame tafereel en ervaren de rust en stilte.

Foto's maken mag, maar zonder flits en geluid. Je camera moet van een hoogwaardige kwaliteit zijn, omdat het erg donker is. Zelf kies ik ervoor om alleen maar te kijken en het vreedzame tafereel te observeren en ervan te genieten. Een uur is zo om. Het moment van afscheid nadert. Vol van indrukken wacht ons de weg terug. Korter natuurlijk dan de heenweg, maar het is toch zeker ruim drie uur terug lopen en klauteren om net voor het invallen van de duisternis terug te zijn bij de ingang van het nationale park. Een onvergetelijke ervaring.

Wij realiseren ons dat een privésafari op maat naar Oeganda letterlijk en figuurlijk een investering is. Tegelijkertijd is het een belevenis en reisavontuur om nooit te vergeten. Mocht je ooit een droomsafari willen maken en je houdt van een prachtige natuur, chimpansees en gorilla's in combinatie met een safari? Denk dan aan Oeganda. Een betaalbaarder alternatief is het aansluiten via Mgeni Safaris bij een kleine, internationale groepsreis met vaste vertrekdata. Mocht je de gorilla's willen zien, dan begin je met het verkrijgen van je gorilla permit. Koop deze via ons op tijd, dit om teleurstellingen te voorkomen. Vraag ons om meer informatie over de mogelijkheden via contact@mgenisafaris.nl. Je maatwerkreis 'gewoon goed geregeld'.

We wensen je alvast een safari njema.


96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page