top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Uiteraard is de Big 5 zelf ook de moeite waard

Welke dieren horen nou bij de Big 5 en waarom? Het gaat om de leeuw, het luipaard, de buffel, olifant en neushoorn.


Het is een oude jachtterm die door jagers op groot wild werd gebruikt. De term is niet alleen ontstaan door de grootte van de dieren, maar ook door hoe moeilijk en gevaarlijk het was om op deze dieren te jagen. Vandaag de dag kennen we de Big 5 in relatie tot de safari.


Het zijn heel verschillende en indrukwekkende dieren.


Leeuwen kun je vrij eenvoudig spotten op de savanne in Kenia, Tanzania én Oeganda. Ze leven in groepen en jagen doorgaans ook met de groep. De vrouwtjes blijven altijd bij de groep en hun welpen. De man verlaat hen uiteindelijk. Leeuwen jagen op hun prooi op de open grasvlaktes. Ze leven van gnoes, antilopen en zebra's. Je spot ze het best in de vroege ochtend en late namiddag als het wat koeler is. Overdag liggen ze verscholen in het gras of onder een boom te rusten.


Het luipaard is een prachtig dier, maar lastiger tijdens een safari te spotten. Hij kan zich goed verstoppen, omdat het een schuw dier is. In tegenstelling tot de leeuw leeft het luipaard solistisch. Hij gaat 's nachts op jacht en leeft overdag op de grond of hangt in een boom. Zijn prooi bestaat uit van alles. Vaak zijn het antilopen die hij mee de boom in sleept. Vrouwtjes luipaarden verstoppen hun jongen op een veilige plek, totdat ze oud genoeg zijn om te leren jagen. Ook dit mooie dier kun je -weliswaar met een beetje geluk- spotten in Kenia, Tanzania én Oeganda.

De Afrikaanse olifant is het grootste (en zwaarste) landdier ter wereld dat tot 7.000 kg kan wegen. Naast de grootte van de olifant heeft het dier goed ontwikkelde slagtanden.

Olifanten zijn zeer intelligente en gevoelige dieren. Ze leven in familiegroepen van vrouwtjesolifanten met hun jongen. Het is niet ongewoon om kuddes van meer dan 20 olifanten te zien. Vrouwtjesolifanten zijn 22 maanden drachtig en de vrouwtjes uit dezelfde kudde kunnen elkaars jongen zogen. Een olifant heeft 4 kiezen in zijn boven- en onderkaak die tijdens zijn leven zes keer gewisseld worden. Als de laatste kies versleten is, dan kan de olifant zijn eten niet meer kauwen. Hij gaat uiteindelijk dood van de honger. Een dergelijke oude verstoten olifant zie je alleen zwerven over de vlaktes. Over het algemeen zijn deze dieren in hun laatste levensfase én chagrijnig. De Afrikaanse olifant kan in de natuur tot 70 jaar oud worden. In Kenia, Tanzania én Oeganda kun je dit edele dier eenvoudig spotten op de savanne en in bosgebied. Olifanten hebben het lastig. Ontdek hoe jij kan helpen.

In Afrika vind je twee soorten neushoorn: de zwarte en de witte. Ondanks de naam zijn beide neushoorns grijs, maar het verschil zit hem in de vorm van hun lippen. De zwarte neushoorn heeft een bovenlip die uitsteekt, terwijl de witte neushoorn brede, vierkante lippen heeft. De lippen bepalen wat zij eten. De neushoorn is het dier dat het meest bedreigd wordt met uitsterven van de “Big Five”. De hoorns van de dieren zijn populair in Azië en het Midden-Oosten, omdat men denkt dat ze genezende krachten bezitten en daarom zijn ze veel geld waard. Hoe kun jij een bijdrage leveren?


De zwarte neushoorn is te vinden in Kenia en Tanzania. Je ziet hem op plekken waar veel struiken zijn, bijvoorbeeld in de bossen, op de savanne en in natte gebieden. Het is een snel beest en kan snelheden van meer dan 50 km bereiken. De witte neushoorn hoort voornamelijk thuis in Zuid-Afrika, maar bevindt zich ook in Kenia. Hij eet voornamelijk gras. Wist je dat de witte neushoorn zijn naam heeft gekregen door het Afrikaans, waar men de lippen van de neushoorn beschreef als breed (“wyd”) en dit is later fout vertaald als “wit”?

De buffel is misschien wel het gevaarlijkste dier van de Big 5. Je ziet er vele van in Oost-Afrika. Dus in Kenia, Tanzania én Oeganda is de kans groot dat je ze tijdens je privésafari ziet. De buffel is sociaal en leeft in grote kuddes. Een buffel gaat in de aanval, als hij alleen of gewond is en zich daardoor bedreigd voelt. Dit betekent dat je alert moet zijn als je een buffel in zijn eentje tegenkomt. Wil je een buffel zien, kijk goed om je heen op de savanne en in bosgebieden. Je vindt ze ook vaak bij water.

In een van onze vorige blogs deden we een oproep om vooral verder te kijken dan alleen de Big 5. Dat pleidooi houdt vanzelfsprekend stand, maar uiteraard is de Big 5 zelf meer dan de moeite waard. Echter, er zijn mensen die teleurgesteld zijn als ze het lijstje met de Big 5 niet hebben kunnen afstrepen. En dat is jammer. Alles wat je in het wild ziet is namelijk mooi. Het wild hoeft niet per se groot te zijn. Je bent te gast in de natuur en tussen de dieren. Wat is er nu mooier dan aangenaam verrast te worden door o.a. vogels, antilopen, zebra's en apen? Tijdens je privésafari ga je op pad met je eigen chauffeur/gids. Hij kent de gebieden op zijn duimpje en laat je al het moois zien in Oost-Afrika.

Op de pagina Safari-Inspiratie van www.mgenisafaris.nl zie je inspirerende foto's, een filmpje van Rob en Heidi die oog in oog stonden met een troep leeuwen en safarivoorbeelden ter inspiratie voor jouw privésafari in Oost-Afrika. Ga naar Kenia, Tanzania of Oeganda. Safari njema.


Ga als vreemdeling en keer als gast terug.


64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page