top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Vogels spotten in Oost-Afrika

In Oost-Afrika is veel wildlife te zien, maar vergeet de vogels niet.


Je voornaamste doel tijdens je safari in Oost-Afrika is je zoektocht naar het uiteenlopende wildlife. Daarin zul je niet teleurgesteld worden. https://www.mgenisafaris.nl/post/oog-in-oog-met-wildlife-in-oost-afrika


Tegelijkertijd zul je aangenaam verrast zijn door het rijke vogelleven. Kenia, Tanzania, Rwanda en Oeganda zijn namelijk zeer geschikt voor het spotten van vogels in vele kleuren, soorten en maten. Er zijn oneindig veel soorten die de moeite van het beschrijven waard zijn. Je hoeft geen ornitholoog te zijn om toch interesse te hebben of te krijgen in vogels. https://www.mgenisafaris.nl/post/kijk-a-u-b-verder-dan-alleen-de-big-5


Nu het in ons land herfst en winter wordt, verdwijnen de vogels naar de achtergrond en horen we ze niet of nauwelijks meer zingen. We wachten op de lente en op de vogelconcerten van de merel.


Als de zon in Oost-Afrika opkomt, begint je dag met een vogelconcert. Wat is nu heerlijker wakker worden dan met al die vogelgeluiden?


Dat er in deze regio zo'n rijk vogelleven is, komt onder meer door de grote variatie in landschappen. Van hooggebergte, savanne, meren, bossen, regenwoud en de kust. Er zijn hele opvallende vogelsoorten.


Natuurlijk heb je de deskundige begeleiding van je privéchauffeur/gids nodig die je op de vogels attent kan maken. Maak gebruik van een verrekijker en een vogelgids, zodat je ze kunt opzoeken, meer over ze leert en leest. https://www.mgenisafaris.nl/post/kennismaken-met-priv%C3%A9chauffeur-gids-enock


Mgeni Safaris was afgelopen voorjaar zeer aangenaam verrast door de indrukwekkende Martial Eagle. De grootste Afrikaanse adelaar en staat bekend als schuw. Des te bijzonder was het dat we deze indrukwekkende vogel in Tarangire National Park wisten te spotten van redelijk dichtbij. Hij leeft van vogels en komt vooral voor in savanne- en woestijngebied. https://www.mgenisafaris.nl/post/safari-tanzania-in-het-regenseizoen


Er zijn ijverige vogels. Los van het feit dat de weaver bird heel mooi zingt, is hij vol ijver kunstzinnige nesten aan het bouwen. Afgelopen voorjaar genoot Mgeni Safaris hiervan dichtbij. #regenseizoen #tanzania #privatesafari

Een andere categorie zijn de grote roofvogels in alle soorten en maken. Denk aan de secretarisvogel, neushoornvogel en gieren. De secretarisvogel is te herkennen aan de pennen op zijn hoofd en vangt onder andere slangen. De neushoornvogel doet aan een toekan denken. Maar de neushoornvogel heeft een gebogen snavel met daarop een hoorn. Op zich hoef je niet naar Afrika om gieren te zien, maar op de savanne zie je zeker. Als ze hoog in de lucht cirkelen, wachten ze totdat de roofdieren hun maaltijd hebben opgepeuzeld. De gieren komen op de overblijfselen af. Een goede graadmeter tijdens je safari.

Vogels rondom en in het water, zoals de flamingo's. In Oost-Afrika ga je die zeker zien. Denk aan de meren Lake Baringo, Lake Bogoria in Kenia. In het water op de grens met Kenia en Tanzania: Lake Natron. In het Lake Manyara National Park in Tanzania. Denk aan de ibis en de vele soorten reigers. De witte reiger kun je tegenwoordig ook in Nederland zien. Of het nationale symbool van Oeganda de kraanvogel die zelfs op de vlag staat afgebeeld.

'Lelijke' vogels zoals de maraboe stock en schoenbekooievaar. Deze laatste kun je spotten in de wetlands van Oeganda. Je zult een beetje geluk moeten hebben. Hij ziet er prehistorisch uit en is behoorlijk zeldzaam.

Je hebt hele kleurrijke vogels zoals de lilac breasted roller. Een lust voor het oog. Vaak moeilijk te fotograferen omdat ze of net te ver weg zitten of net weg vliegen als je erbij stopt. Deze vogel verdedigt zijn territorium met verve.

Loopvogels. Ook in Oost-Afrika komt de struisvogel voor. Hieronder zie je een voorbeeld van een vrouwtje in het gezelschap van een zebra in de Ngorongoro Conservation Area. Samen op zoek naar voedsel.

Kortom je zult je niet vervelen tijdens je privésafari. Je komt letterlijk ogen en oren te kort.


Ga met Mgeni Safaris mee en we wensen je vast een safari njema.Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page