top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Met je kinderen op safari in Oost-Afrika

Met je kinderen naar Afrika, een goed idee? Daarop kunnen we volmondig ja zeggen. Hoe leuk is het om met je gezin een bijzondere privésafari te maken? Een ander goed idee is om als grootouders met je kinderen en kleinkinderen op reis te gaan. Of vader met zoon en moeder met dochter, bijvoorbeeld na het behalen van een mijlpaal als een diploma. In plaats van een receptie voor je 12,5 of 25-jarig huwelijk met elkaar een mooie reis maken. In goed overleg stellen we het reisprogramma op maat in een afwisselende regio met een aangenaam klimaat voor jullie samen. Uiteraard hangt het programma af van de leeftijd van de kinderen in combinatie met de interesses.


Om je privésafari kwalitatief en onvergetelijk te laten zijn, kun je rekening houden met een aantal zaken. Mgeni Safaris denkt graag met jullie mee.


Belangrijk om veilig op reis te gaan. Een kind krijgt net als de volwassene vaccinaties en malariaprofylaxe. De malariabescherming vindt bij kinderen plaats met een aangepaste dosis. Laat je vooraf goed informeren door de GGD.


Op safari gaan is best wel vermoeiend. Houd rekening met de afstanden, zowel bij kleinere kinderen als het reizen met opa en oma. We adviseren daarom wat langer op één plek te blijven. Laat je door ons adviseren over een accommodatie met voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een zwembad.


Goed om te weten dat er accommodaties zijn die geen kinderen toelaten, omdat ze bepaalde rust of exclusiviteit bieden. Of de accommodatie ligt midden in de bush waar de omgeving niet veilig is voor kinderen.


In de grotere lodges wordt er vaak gewerkt met een buffet, waardoor er veel keuze in eten is. Kinderen kunnen namelijk wel eens kieskeurig zijn. Ze hebben bij een buffet echt wat te kiezen. Je kunt de hoeveelheden aanpassen. Vaak houden ze rekening met kinderen door bijvoorbeeld een spaghetti bolognese te serveren of pannenkoeken bij het ontbijt. Of denk aan yoghurt met vers fruit. Overigens kan het zijn dat er afzonderlijke etenstijden zijn voor volwassenen en kinderen. Informeer ter plaatse.

Je kijkt uiteraard ook of je met elkaar op een kamer of in een tent wilt slapen. Of je zoekt naar een kamer met interconnecting doors. Er zijn verblijven met speciale familiekamers.

Vaak zijn er in een lodge of tentenkamp allerlei leuke activiteiten voor kinderen te doen. Denk bijvoorbeeld aan spoorzoeken samen met de Maasai. Paardrijden op de savanne of mountainbiken tussen het kleinere wild. Kinderen vinden het prachtig om de wilde dieren in het echt te zien in plaats van in de dierentuin of Beekse Bergen. Ga met een echte jeep op safari. Je doet als het ware zelf mee aan de live uitvoering van de Lion King. Ga op zoek naar Simba en Pumba. Mocht je de film nog niet hebben gezien, ga die dan zeker kijken voordat je op safari in Afrika gaat ! Zo kom je alvast in de stemming voor al het moois dat je gaat beleven en meemaken.

Belangrijk om ter plekke te informeren wat de minimum leeftijd is voor de activiteit. Denk bijvoorbeeld aan een chimpansee- of gorillatracking of een wandelsafari. De leeftijd is hierbij belangrijk vanwege het mogelijke risico en in hoeverre je kind aanspreekbaar is in geval van belangrijke instructies. Je bent immers te gast tussen het het wild. Ook de grootouders kunnen kijken in hoeverre dit soort avontuurlijke activiteiten passend zijn. Hoe is je conditie, zijn er medische problemen en hoe is je motoriek in geval van oneffen terrein? Ook dan is het handig en prettig als je verblijft in een accommodatie waar van alles te beleven is, voor ieder wat wils.


De meeste grotere accommodaties hebben de beschikking over een verpleegster of dokters (post). Er is radiocontact mogelijk en het is verstandig een tijdelijk lidmaatschap op de AMREF flying doctors te nemen, zodat ze je indien nodig kunnen uitvliegen naar een goed ziekenhuis in Nairobi of Dar es Salaam. Je kunt desgewenst deze extra verzekering bij boeking via Mgeni Safaris afsluiten. Een veilig gevoel voor jong én oud.


Samen met je privéchauffeur/gids bespreken jullie het plan van de safaridag. Gaan jullie de hele dag op pad en neem je voor onderweg een picknick lunch mee? In de jeep is mineraalwater aanwezig. Het is belangrijk goed te drinken. Er ligt een verrekijker waarmee je de dieren nog beter kunt zien. De chauffeur/gids heeft boeken over dieren en vogels en kan je van alles vertellen. Ga van te voren een keertje extra naar het toilet, want onderweg in de bush is dat lastig.


Of beperk je je tot een safaririt in de vroege ochtend en/of late namiddag? In dat geval kun je overdag rustig aan doen, genieten bij het zwembad of een middagdutje doen.

's Avonds wordt er in de grotere lodges entertainment aangeboden. In de safarigebieden kun je bijvoorbeeld denken aan een Maasai dans. En wat denk je bijvoorbeeld van een mooi kampvuur in de natuur en luisteren naar de geluiden?

Aan de kust vind je bijvoorbeeld all inclusive resorts met een animatieteam in en rondom het zwembad.

Het voordeel van Oost-Afrika is namelijk dat het beschikt over een prachtige kustlijn met het heldere water van de Indische Oceaan. Er zijn eilanden waar je naar toe kunt. Er is uiteraard het strand of je gaat naar het zwembad. Belangrijk om waterschoenen mee te nemen, je kinderen goed in te smeren en/of een t-shirt aan te doen. De zon staat loodrecht boven de evenaar. Zeker in Kenia en Oeganda. Belangrijk om goed te drinken. Neem bijvoorbeeld mineraalwater uit de fles. Mooi om safari en strand af te wisselen in één familiereis.


Het leuke van reizen met kinderen en ouderen is het respect van de Oost-Afrikaanse bevolking. Kinderen zijn de toekomst en er is respect voor een oudere. Een ouder iemand wordt in het Swahili een mzee genoemd. Afrika zelf is een jong continent. Je maakt makkelijk contact en er volgt met handen en voeten communicatie. Je voelt je welkom, te gast en bepaald geen vreemdeling.

Inspiratie opgedaan voor een toekomstige safari met kinderen en/of kleinkinderen? Neem dan contact op met Mgeni Safaris voor een vrijblijvend reisadvies op het moment dat je weer mag en kan reizen.Recente blogposts

Alles weergeven

Hozzászólások


bottom of page