top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

The great migration in Kenia en Tanzania

Een natuurdocumentaire in het echt. Het jaarlijkse natuurspektakel begint in februari in Tanzania. Op de uitgestrekte vlaktes van de beroemde Serengeti worden jonge gnoes geboren. Half februari zien we in een tijdsbestek van ongeveer drie weken zo'n 8000 kalfjes geboren worden. Gnoes noemen we ook wel wildebeesten. Na de lange regens van april/mei, beginnen de kuddes gnoes rond juni aan de grote trek van zo'n 2000 km noordwaarts. De jonge gnoes zijn dan groot genoeg om met de volwassen dieren aan deze (in)spannende migratie te beginnen. Zo'n anderhalf miljoen gnoes trekken richting de Maasai Mara in Kenia op zoek naar vers gras en water. Dit gebeurt in het gezelschap van zo'n 200.000 zebra's en 500.000 Thomson Gazelle. De roofdieren trekken er achteraan op zoek naar de jonge, oudere en zwakkere dieren. De eerste uitdaging is de oversteek van de Grumeti rivier in de Serengeti. Echter, de routes die de kuddes door het park lopen en de timing is onvoorspelbaar. Het is nu eenmaal de natuur. En dat is het mooie ! Je bent te gast in de natuur en tussen de dieren.

Tijdens hun lange reis grazen en drinken de dieren. Het is niet zo dat ze achter elkaar door blijven lopen. Normaal gesproken komen rond juli en augustus de kuddes langzaam maar zeker in Kenia aan. Ze blijven tot de start van de korte regens in oktober, het begin van het tweede regenseizoen. Zodra ze de regens ruiken is dat hét moment om terug te keren naar de 'endless plains' van de Serengeti. Een jaarlijkse terugkerende cyclus van zo'n 8 maanden. Van december tot mei zijn de dieren te vinden rond Lake Ndutu, de Gol Mountains en de Moru kopjes in het zuiden van het park. En in februari begint het spektakel weer opnieuw met de geboorte van de kalfjes.

Het is heel bijzonder om met je safarivoertuig temidden van deze grote kuddes gnoes, zebra's en gazellen te rijden. De gnoes maken een bijzonder geluid. In de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti en de Mara zie je als het ware een bruine waas van dieren.


Gnoes en zebra's maken onder meer een grote oversteek bij de Mara rivier in Kenia. Dit is een hachelijk avontuur. Krokodillen liggen in het water op de loer en pikken de verzwakte dieren eruit als hun prooi. Het kan een hele tijd duren, voordat zij de oversteek wagen. Het is letterlijk zo dat als er één gnoe over de dam is, de rest van de kudde volgt. Het is confronterend de kadavers in de rivier te zien liggen. Je ruikt ze ook.

Het is en blijft de natuur en die valt gelukkig niet te regisseren. Het is een kwestie van op het juiste moment op de juiste plek zijn. Het zal je niet verbazen dat safariliefhebbers hiervan graag getuige zijn. Je kunt de kans op het meemaken vergroten door tijdig te boeken en te kiezen voor meerdere locaties. Uiteraard is het een voordeel om een privésafari te maken, zodat je onder begeleiding van je ervaren chauffeur/gids de gebieden ontdekt waar de dieren zich mogelijk ophouden. Als je tijdens je safari een picknick lunch meeneemt, kun je een groter gebied bestrijken.


Wereldwijd is het klimaat aan veranderingen onderhevig. De jaarlijkse grote trek wordt bepaald door het verloop van de korte en lange regens in Oost-Afrika. In februari t/m juni kies je voor de Serengeti. Vanaf juli t/m oktober ga je naar de Maasai Mara. Je kunt ervoor kiezen om ten tijde van de grote trek in deze safarigebieden in meerdere accommodaties te verblijven. De parken zijn groot. Ga voor een kwalitatieve safari.


Mgeni Safaris is zelf meermalen ten tijde van de grote trek in Kenia en Tanzania geweest. Wil je dit bijzondere natuurverschijnsel zelf meemaken? Vraag vrijblijvend om advies en een reisvoorstel op maat via contact@mgenisafaris.nl


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page