top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Oost-Afrika: ontdek de Great Rift Valley

De Great Rift Valley laat jou in Oost-Afrika adembenemende landschappen en geologische verschijnselen zien. Deze zogenaamde Grote Slenk strekt zich uit van Libanon tot aan Mozambique. 6400 km lang. De slenk varieert in breedte van 30 tot 100 km en in diepte van enkele honderden tot zelfs duizenden meters. Bijna niet te bevatten.


Deze intrigerende geologische formatie strekt zich uit over duizenden kilometers en gaat door verschillende Afrikaanse landen en is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Een aantrekkelijke bestemming voor safariliefhebbers en wetenschappers.

De Great Rift Valley is ontstaan door de langzame scheiding van de Afrikaanse tektonische plaat in twee delen: de oostelijke tak en de westelijke tak. De voortdurende geologische activiteit heeft geleid tot diepe kloven, actieve en slapende vulkanen en de open vlaktes waar bijvoorbeeld Kenia en Tanzania zo bekend om zijn. Het is een plek waar de aarde letterlijk lijkt opengescheurd.


De Great Rift Valley biedt een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Denk bijvoorbeeld aan de vele zoet- en zoutwatermeren. Wil je hierover meer weten? Lees dan onze blog https://www.mgenisafaris.nl/post/meren-in-oost-afrika


Het Nakuru-meer in Kenia, een ondiep alkalisch meer in de Rift Valley, staat bekend om zijn spectaculaire roze flamingo-populaties die de oevers in een levendig schouwspel van kleur transformeren. Het mooie van Lake Nakuru is dat het tegelijkertijd een nationaal park is waardoor je wildlife kunt spotten. Hier leeft o.a. de neushoorn en heb je mogelijk geluk en zie je zelfs luipaarden tijdens je #privésafari met #mgenisafaris.

Lake Natron ligt op de grens van Kenia en Tanzania. Dé broedplaats voor de flamingo. Het meer ligt in ruig en stoffig Maasai-land. Een nog relatief onontdekt gebied waar je onder deskundige begeleiding naar de oevers loopt en geniet van het landschap en de vogels. Onze Wageni Rob en Heidi hebben dit zelf mogen ervaren tijdens hun #privesafari.

De Great Rift Valley biedt bovendien een grote culturele diversiteit met tal van inheemse bevolkingsgroepen die al eeuwenlang in dit gebied wonen. Van de nomadische Maasai-stammen in Kenia en Tanzania en de Samburu en Turkana in noordelijk Kenia. Ieder met eigen tradities en taal.

Reizigers die de Great Rift Valley verkennen, kunnen bovendien genieten van avontuurlijke activiteiten. Van het bereiken van de top van het #dakvanafrika de Kilimanjaro tot het beklimmen van de Mount Kenya. In de omgeving van Lake Natron kun je bij zonsopgang op de top van de Ol Donyo Lengai te staan. Dit is de heilige berg van de Maasai en betekent 'rook die dondert'.

De Great Rift Valley biedt daarnaast de uitgestrekte savannes waar je vele dieren kunt spotten. Bijvoorbeeld 's morgens vroeg in de rust en stilte vanuit de luchtballon.

Heb je interesse in het ontdekken van archeologische vindplaatsen bezoek dan Olduvai Gorge op de grens van de Ngorongoro Conservation Area en Serengeti National Park in Tanzania. Olduvai Gorge staat op de Unesco lijst van werelderfgoederen.


In de Rift Valley vallen met name de vele slapende en actieve vulkanen in de regio van Kenia, Tanzania, Oeganda en Rwanda op.


Mount Kenya. Hoewel het technisch gezien geen vulkaan is, is het de hoogste berg in Kenia en heeft het een vulkanische oorsprong. Mount Longonot is in Kenia een actieve stratovulkaan.


Mount Kilimanjaro. De hoogste berg van Afrika is een slapende stratovulkaan. Ter voorbereiding van je beklimming kun je overwegen eerst Mount Meru te bedwingen. Dit is een actieve stratovulkaan en de op vier na hoogste berg van Afrika. Beide bergen liggen in Tanzania.

In Oeganda vind je bijvoorbeeld Mount Elgon. De laatste uitbarsting wordt verondersteld duizenden jaren geleden te hebben plaatsgevonden. Mount Muhabura is onderdeel van het Virunga-gebergte, op de grens van Oeganda en Rwanda. Deze wordt beschouwd als slapend en bevindt zich in het gebied waar je de avontuurlijke en onvergetelijke gorilla tracking kunt ondernemen. Op zoek naar de berggorilla in het tropisch regenwoud.

Tenslotte biedt het kleine Rwanda ook diverse vulkanen die deel uit maken van het Virunga-gebergte. Ook in Rwanda kun je de berggorilla in levende lijve ontmoeten.

Kortom weer een reden om de regio Oost-Afrika te gaan ontdekken. Hoe veelzijdig kan je safari zijn? Wil je eerst meer weten over de werkwijze en toegevoegde waarde van Mgeni Safaris? Lees dan onze blog over jouw persoonlijke klantreis https://www.mgenisafaris.nl/post/jouw-klantreis-met-mgeni-safaris Ga als vreemdeling en keer als gast terug

Safari NjemaRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page