top of page
  • Foto van schrijverMgeni Safaris

Wilde honden in Oost-Afrika

Wij gaan je iets bekennen. Tijdens alle safari's en bezoeken aan Oost-Afrika hebben wij de zeldzame wilde hond nog niet mogen vinden. Ze zijn er echter wel! Je moet er wat meer je best voor doen dan tijdens je safari in Zuidelijk Afrika. Dat is niet erg, de beloning is des te groter als je ze vindt.

Wie weet heb jij geluk? En vind je deze bedreigde diersoort zelf in Kenia of Tanzania, samen met jouw privéchauffeur/gids tijdens de game drives.

Dit geeft ook meteen aan dat je te gast bent in de natuur. Het is geen dierentuin. Onvoorspelbaar en verrassend wat je tegenkomt, je kunt uiteraard je kansen wel vergroten op het zien van bepaalde dieren. Als je op voorhand een bepaald dier tijdens je safari wilt proberen te spotten, geef dit dan aan bij je offerte-aanvraag. Dan kijken we met jou welke route je kunt combineren, welke parken/landen je kunt bezoeken om de kans erop zo groot mogelijk te maken. In het gebied zelf helpt je privéchauffeur/gids je. Hij kent het gebied op zijn duimpje en heeft haviksogen. Laat je verrassen door al het moois dat zich aandient.


De beste plek om een troep wilde honden te vinden is in het uitgestrekte Laikipia in Kenia. DIt is safarigebied ten westen van de Mount Kenia en bestaat uit diverse privéreservaten waar natuur- en wildlife bescherming hand in gaat met de samenwerking met de lokale bevolkingsgroepen. Het is een wild, ruig gebied waar je niet alleen van de bijzondere dieren geniet maar ook van de natuur en exclusieve accommodaties.

In Tanzania kun je de wilde honden spotten in Selous Game Reserve of Mikumi National Park. Deze parken liggen beide in Zuid-Tanzania. Houd hierbij rekening dat Selous heel groot is, Mikumi is wat compacter. Je kunt de kans op het spotten vergroten door bijvoorbeeld beide parken te combineren wat in de praktijk sowieso gebruikelijk is en door er langer te blijven. Ook kun je ervoor kiezen om in Selous voor meerdere accommodaties op verschillende plekken te kiezen.

De wilde honden hebben namelijk een groot territorium en leggen flinke afstanden af. De beste tijd om wilde honden te spotten is circa eind mei - begin juli als ze bij hun jongen zijn. Dit is aan het einde van het lange regenseizoen in april en mei.


Wilde honden lijken in zekere zin op hyena's. Tegelijkertijd zijn er grote verschillen. Wilde honden zijn verwant aan honden en hyena's aan de katachtigen. Hyena's zijn aaseters en wilde honden jagen. Groepen wilde honden vangen prooien die een stuk groter kunnen zijn dan zijzelf: impala’s of oude of gewonde dieren bijvoorbeeld. Wilde honden achtervolgen hun prooi tot deze is uitgeput. Zo’n achtervolging houden ze kilometers lang vol. Als er dan nog wat over is, komt de hyena als aaseter de laatste restjes opeten.

Ga jij zelf op zoek naar wilde honden (en hyena's) tijdens jouw privésafari in #oostafrika met Mgeni Safaris?


Voor meer achtergrondinformatie over dit bijzondere dier bezoek je https://lnkd.in/eeyupAwM.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page